Alle assortimenten
Tips & How-to Zo onderhoud je een buitenboordmotor

Onderhoud van je buitenboordmotor

Je buitenboordmotor heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit geldt ook als de motor maar weinig uren heeft gedraaid. Met onze tips en je eigen technische kennis kun je het eerste onderhoud zelf doen. We adviseren wel om je buitenboordmotor ieder najaar een grote onderhoudsbeurt te laten geven bij een erkende dealer, afhankelijk van het merk van je buitenboordmotor. Dekker Watersport is dealer van Mariner en Mercury. Dat betekent dat wij geen onderdelen verkopen en onderhoud doen aan buitenboordmotoren van andere merken.


Reinigen van de buitenboordmotor

Het onderhoud begint met het reinigen van de buitenboordmotor. Vooral het staartstuk is na een seizoen in het water hangen vaak erg vies. Let hierbij vooral op de koelwaterinlaat. De koelwater inlaat bestaat uit een rooster met kleine openingen. Deze openingen kunnen door aangroei dicht gaan zitten. Als de waterpomp daardoor geen of te weinig water kan aanzuigen wordt de motor niet meer voldoende gekoeld en loopt deze warm met vaak ernstige gevolgen.


Schroef controleren

De schroef dient te worden gecontroleerd op beschadigingen. Beschadigen veroorzaken namelijk onbalans veroorzaakt en daardoor kan de oliekeerring van de schroefas beschadigen. Ook visdraad kan schade geven aan de asafdichting. Bij het reinigen hoort ook het controleren van de anode. De anode moet schoon zijn en moet nog zeker twee derde van zijn oorspronkelijke afmeting hebben. 


Brandstof behandelen

Vervolgens moet de brandstof worden behandeld.  Moderne brandstoffen zijn namelijk niet niet lang houdbaar en kunnen vocht bevatten. Dit kan zorgen voor corrosie in de motor. Dit kan heel snel, zelfs al na 2 tot 3 maanden,  voor problemen zorgen. Ons advies is om de motor het laatste tankje op Aspen te laten draaien. Aspen is alkylaat benzine dat niet verouderd en geen corrosie van onderdelen in het brandstofsysteem veroorzaakt. Ook een goed additief is hier een optie. In het voorjaar krijgen wij ieder jaar weer veel motoren met storingen aan de binnenkant. Dit voorkom je door het winterklaar maken van de brandstof. 


Jaarlijks onderhoud van staartstuk, carter en smeerpunten

De onderdelen die jaarlijks moeten worden onderhouden zijn de impeller, het staartstuk en de carter:

  • staartstuk voorzien van nieuwe olie
  • carter voorzien van nieuwe olie (mits 4takt)
  • smeerpunten doorsmeren


Impeller controleren en vervangen

Controleer iedere twee tot drie jaar de impeller en vervang deze indien noodzakelijk. Hiervoor moet het staartstuk verwijderd worden. Wij adviseren om dit niet zelf te doen maar om dit door een erkende dealer te laten uitvoeren.  


Mariner en Mercury onderhoud bij Dekker Watersport

Regelmatig en goed onderhoud van je buitenboordmotor zorgt ervoor dat je in het voorjaar weer zorgeloos het water op kan. Wij doen het onderhoud voor Mariner of Mercury buitenboordmotoren en adviseren je buitenboordmotor in het najaar bij ons in onderhoud geven. Maak nu alvast een afspraak voor een grote servicebeurt van je buitenboordmotor voor het najaar van 2020.


Prijzen buitenboordmotor onderhoud