Alle assortimenten
Blogs Zeilen opruimen en onderhouden in de winterstalling
Hyde_Sails_zeilen_Black_Friday_20_korting.jpeg


Het watersportseizoen is afgelopen en je zeilboot staat winterklaar in de winterstalling. Jan van Duyn is eigenaar en zeilmaker van Dekker Zeilmakerij en Hyde Sails Nederland. Hij vertelt hoe je je kostbare zeilen het beste kunt onderhouden en opruimen tijdens de winterstalling.


Vijf tips voor het onderhoud en opruimen van zeilen in de winterstalling


Stap 1: Zeilen wassen of niet? Laat de zeilmakerij adviseren

Zeilen krijgen heel wat te verduren als het om vervuiling gaat. Denk aan schimmel, zoutvlekken maar ook aan vogel- en spinnenpoep. Goed onderhoud verlengt de levensduur en kwaliteit van je zeilen. Lever je zeilen in bij Dekker Zeilmakerij en zij beoordelen de staat van je zeilen en of het nodig is om ze te laten wassen en coaten. Zo ja? Dan zorgt de zeilmakerij ervoor dat de zeilen van je boot vakkundig gereinigd en eventueel gecoat worden. Hiervoor werken zij samen met Zonklaar.

Zijn je zeilen vorig jaar of recent nog professioneel schoongemaakt? Dan kun je de zeilen dit jaar heel goed zelf schoonmaken. Spoel de zeilen af met schoon water en gebruik een zachte borstel voor het verwijderen van vlekken.  

Stap 2: Zeilen drogen in een goed geventileerde ruimte

Voordat je de zeilen kunt opruimen is het belangrijk dat ze goed droog zijn. Wanneer zeilen nat of vochtig opgeruimd worden, ontstaan er namelijk weerplekken en schimmelplekken in het zeil. En dat is zonde! Het ziet er immers vies uit en het schoonmaken van schimmel- en weerplekken is lastig. Zeilen drogen doe je het beste in een goed geventileerde ruimte. Leg de zeilen zo open mogelijk neer zodat ze goed kunnen drogen.

Stap 3: Laat kleine reparaties uitvoeren

Zijn je zeilen goed droog? Laat dan vervolgens kleine beschadigingen en scheuren professioneel repareren door een ervaren zeilmaker. Hiermee voorkom je dat kleine beschadigingen groot worden en uiteindelijk leiden tot grote, dure reparaties of misschien zelfs wel een nieuw zeil. Geen reparaties nodig? Ga dan door naar stap 4.

Stap 4: Zeilen vouwen en oprollen

Je zeilen zijn nu goed droog en je kunt beginnen met opvouwen! Het is belangrijk dat je tijdens het opvouwen en oprollen van de zeilen scherpe vouwen vermijdt. Vouw zeilen ook nooit op over al bestaande vouwen of kreukels. Hierdoor kan slijtage ontstaan. Het beste is om de zeilen parallel langs het onderlijk te vouwen. Maak hierbij losse vouwen van zo’n 60 cm. Na het vouwen kun je het zeil oprollen. Doe dit niet te strak, zo voorkom je beschadigingen in de coating. Zijn je zeilen opgerold dan kun je ze opbergen in een ruime zeilzak.

Stap 5: Zeilen opruimen

Ruim je zeilen in de zeilzak op in een droge, goed geventileerde ruimte. Leg ze in geen geval op je boot die in de winterstalling staat!

Wanneer je deze tips volgt voor het onderhoud van je zeilen kun je in het nieuwe watersportseizoen direct het water op met goed onderhouden zeilen.


Winterstalling voor je zeilen

Heb je zelf geen of onvoldoende ruimte om je zeilen op te bergen? De Dekker Zeilmakerij beschikt over een verwarmde winterstalling. Jij levert je zeilen -ongeacht het merk- in bij de Dekker Zeilmakerij en zij bergen ze veilig en droog voor je op. Vooraf wordt bekeken of er nog reparaties nodig zijn. Kleine reparaties zijn inbegrepen in de stallingsprijs. Wanneer blijkt dat grotere reparaties nodig zijn, wordt er uiteraard overlegd en ontvang je vooraf een offerte. De Dekker Zeilmakerij zorgt er dan voor dat je zeilen helemaal tiptop in orde zijn aan het begin van het nieuwe watersportseizoen. Heb je interesse in de zeilen winterstalling? Kom gerust langs op de Dekker Zeilmakerij met je zeilen. Dan kunnen de zeilmakers gelijk beoordelen of er reparaties nodig zijn.

Je vindt Dekker Zeilmakerij op de 1e etage boven Dekker Watersport.

Heb je nog andere vragen over het onderhoud en opruimen van je zeilen? Neem dan gerust contact met Jan van Duyn van Dekker Zeilmakerij via info@dekkerzeilmakerij.nl 

www.dekkerzeilmakerij.nl