Alle assortimenten
Blogs Zelf professioneel je boot poetsen
Tips_header_blog_boot_poetsen.jpg

Het Renskib Stappenplan


Doe-het-zelf: poets de romp van je boot weer als nieuw met behulp van het Renskib stappenplan. Maak je boot vaarklaar en begin met het poetsen en polijsten van de romp. Met behulp van deze tips en de schoonmaakproducten van Renskib glanst je boot na het poetsen weer als nieuw. 


Stap 1: schoonmaken en cleanen

Begin zo snel mogelijk met afspuiten wanneer de boot uit het water komt. Verwijder vervolgens aanslag, vuil en oude waxlagen met R-110 Gelcoat Cleaner. Meng de R-110 Gelcoat Cleaner in een emmer water en maak het oppervlak schoon met een borstel of microvezeldoek.

 

Gele waterlijn

Indien nodig, bijvoorbeeld bij een ‘gele snor’ op de waterlijn, R-100 Yellow Stain and Barnacle Remover lokaal aanbrengen. Dit is een natuurlijk citroenzuur dat gele vlekken verwijdert en kalk zacht maakt. Laat het even intrekken en borstel het er dan af. Let op: de R 100 Yellow Stain and Barnacle Remover werkt het snelste bij een temperatuur van minimaal 10 graden. Bij lagere temperaturen duurt het werkingsproces langer.

 

Stap 2: grof polijsten

Grof polijsten doe je in het geval van zwaar verweerde en zeer matte oppervlakken. Wanneer het oppervlak slechts licht verweerd of mat is, kun je deze stap overslaan en direct beginnen met stap 3: fijn polijsten.

 

Verweerde of erg matte oppervlakken moeten gepolijst worden met R-120 Liquid Rubbing Compound: een 6000 korrel polijstpasta. Gebruik heel weinig pasta en breng het op met een vochtige spons. Vervolgens polijsten met een polijstmachine of een roterende machine/ haakse slijper met een 14 mm as. Gebruik hierbij de R-560 100% lamswollen polijstschijf.

Om de as van de slijper te verlengen en de schijf vrij te laten draaien, heb je de R-565 Adapter nodig. De polijstschijven zijn een noodzakelijk onderdeel van het Renskib systeem. Deze schijven geven de juiste warmte en wrijving voor optimaal resultaat.  De schijven zijn aan beide zijden te gebruiken, kunnen op de kant worden gezet, zijn flexibel en sterk en hebben een enorme slijpkracht en duurzaamheid. Ga ongeveer 4 tot 8 keer over het oppervlak met de schijf. Tijdens het uitpoetsen houd je het oppervlak vochtig met behulp van kraanwater in een sprayfles. Hiervoor kun je de R-510 Spray waterfles 500 cc gebruiken.

  

Stap 3: fijn polijsten

Na het zwaardere polijsten of na stap 1 in geval van een licht verweerd schip, gebruik je de R-130A Pre Sealer. Dit product is een 8000 korrel polijstpasta. Hierdoor krijgt de gelcoat of lak haar originele glans terug.

 

Gebruik heel weinig pasta en breng het op met een vochtige spons. Polijs met de machine op dezelfde wijze als hierboven. Polijst uiteindelijk de pasta geheel weg en de intense, diepe glans van je boot verschijnt. Gebruik voor plekken en hoekjes waar de polijstmachine niet bij komt R-150 Power Polish. Een kleine hoeveelheid aanbrengen en met een droge microvezeldoek uitwrijven.

 

Stap 4: wassen

Vervolgens wordt de boot gewassen met R-140 Shampoo. Dit om eventuele resten van het teak cleanen en polijsten te verwijderen. Een kleine hoeveelheid product in schoon water mengen. Borstelen en/of afnemen met een microvezeldoek.

 

Stap 5: beschermen en sealen

Tenslotte wordt het glanzende en gladde oppervlak verzegeld en beschermd met R-130B Sealer. De sealer bevat een UV-filter en beschermt tegen zonlicht. De sealer zorgt er ook voor dat vuil niet meer hecht aan het oppervlak en het schip makkelijk is schoon te houden. De sealer hecht alleen op een heel glad gepolijst oppervlak. Het is daarom belangrijk dat het polijsten bij stap 2 en 3 nauwkeurig gebeurd.

 

Een kleine hoeveelheid R-130B Sealer aanbrengen met een vochtige spons. Doe dit per m2 of strekkende meter. Daarna met de hand uitpoetsen en inmasseren met een droge microvezeldoek. Er ontstaat een nog diepere, keramische glans en het oppervlak wordt hard glad.  Deze sealer is gemaakt op waterbasis en vrij van siliconen, petroleum en teflon verbindingen.

 

Stap 6: regulier onderhoud en schoonhouden

Het reguliere onderhoud is vervolgens eenvoudig uit te voeren met R-140 Shampoo. Meng hiervoor 20 ml shampoo in een halve liter water in een sprayfles. Meng iets sterker voor heel vieze oppervlakken. Spray de shampoo op een oppervlak van zo’n 50 bij 50 cm. Borstel, neem af met een natte microvezeldoek en droog af met een droge microvezeldoek.

 

Hardnekkige vlekken

Hardnekkige vlekken, zoals een streep van een zwarte schoen, zijn te verwijderen met R-150 Power Polish. Een kleine hoeveelheid aanbrengen en met een droge microvezeldoek uitwrijven. Dit product is ook te gebruiken om plekjes en hoekjes te polijsten waar de schijf van de machine niet bijkomt.

 

Doeken wassen

Je maakt de gebruikte doeken het beste schoon door ze te spoelen in natuurlijk zout of zoet water en daarna goed uit te wringen.

 

Vragen en advies

Voor vragen en advies kun je terecht in onze watersportwinkel in Zaandam.

Boodschappenlijst

-       microvezeldoeken

-       harde borstel

-       nylon sponzen

-       polijstmachine of roterende/haakse slijper

-       R-560 100% lamswollen polijstschijf

-       R-565 Adapter

-       R-510 Spray waterfles 500 CC

-       R-110 Gelcoat Cleaner
-       R-100 Yellow Stain and Barnacle Remover

-       R-120 Liquid Rubbing Compound

-       R-130A Pre Sealer

-       R-140 Shampoo

-       R-130B Sealer

-       R-150 Power PolishDownload de handleiding

r-Totalset-Total_Maintenance_Set-gl.jpg