Alle assortimenten
Blogs Wat is het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest?


Wat is het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest?

Weet jij het belangrijke verschil? Wij leggen het je uit in dit artikel over het verschil tussen reddingsvesten en zwemvesten. Een reddingsvest wordt in de volksmond vaak onterecht een zwemvest genoemd. Toch mag een reddingsvest absoluut niet verward worden met een zwemvest. Een zwemvest is geen reddingsvest! Het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest is dat een reddingsvest gemaakt is om verdrinking te voorkomen. Een zwemvest is gemaakt om te blijven drijven, het is een drijfhulpmiddel.

Van links naar rechts: vaststof reddingsvest, automatisch reddingsvest, zwemvest

              

Een reddingsvest voorkomt verdrinking, een zwemvest niet

Een reddingsvest is speciaal gemaakt om verdrinking te voorkomen. Een reddingsvest draait je automatisch op de rug als je onverwacht in het water valt. Zo wordt voorkomen dat de persoon op de buik en met het gezicht in het water blijft drijven. Drijvend op de rug komt het gezicht niet in het water terecht en blijven de luchtwegen vrij. Op deze manier wordt verdrinking voorkomen, ook als deze persoon bewusteloos is. Een reddingsvest kan een leven reden, een zwemvest kan dat niet. Een reddingsvest heeft ook meer drijfvermogen dan een zwemvest.


Een zwemvest is een drijfhulpmiddel en voorkomt geen verdrinking

Een zwemvest voorkomt geen verdrinking. Een zwemvest is namelijk een drijfhulpmiddel dat er alleen voor zorgt dat je blijft drijven. Een zwemvest is niet gemaakt om verdrinking voorkomen en is niet bedoeld om levens te redden. 


Draag altijd een reddingsvest 

Of je nou vaart in een motorboot of zeilboot, het dragen van een reddingsvest zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het vastmaken van een autogordel. Op het water kunnen zich allerlei onverwachte situaties voordoen waarop je geen invloed hebt. Denk aan een val, uitglijden, een klap van de giek maar ook de lage temperatuur van het water en kans op onderkoeling. Als je dan in het water terecht komt kan het dragen van een reddingsvest levensreddend zijn. Ook op een zonnige dag met weinig wind. De KNRM adviseert altijd een reddingsvest te dragen: "Wees slim en draag op het water ALTIJD een reddingsvest. Met een passend reddingsvest heb je vier keer zoveel kans om in het water te overleven."


Reddingsvesten voor volwassenen: vaststof en automatische reddingsvesten

Voor volwassenen zijn er twee soorten reddingsvesten: vaststof reddingsvesten en automatische reddingsvesten. Een vaststof reddingsvest heeft meestal een opvallende oranje kleur en een grote kraag. Een vaststof reddingsvest is gemaakt van schuim dat drijvend vermogen heeft. Een goed vaststof reddingsvest voor volwassenen is het Secumar Bravo reddingsvest. Dit reddingsvest is bij Dekker Watersport verkrijgbaar in de gewichtsklassen 40-50 kg, 50-70 kg, 70-80 kg en 80-120 kg. 

Een automatisch reddingsvest wordt opgeblazen zodra het met water in aanraking komt. Het voordeel van een automatisch reddingsvest ten opzicht van een vaststof reddingsvest is het draagcomfort. Een automatisch reddingsvest is compacter en zorgt voor meer bewegingsvrijheid dan een vaststof reddingsvest. Bij Dekker Watersport verkopen wij goede automatische reddingsvesten van merken als Spinlock, Secumar, Besto en ons eigen merk Dekker Watersport. Vaar je met lichte zomerkleding, kies dan een 100N of 150N reddingsvest. Draag je zware zeilkleding, kies dan voor een 275N reddingsvest. In ons blog '10 vragen over automatische reddingsvesten' vind je uitgebreide en praktische informatie over automatische reddingsvesten.Reddingsvesten voor kinderen

Kinderen aan boord van een boot of in de buurt van water moeten altijd een reddingsvest dragen. Maar denk eraan, ook al draagt een kind een reddingvest: een reddingsvest vervangt nooit ouderlijk toezicht. Verlies je kind nooit uit het oog en blijf altijd in de buurt. Laat je kind nooit alleen, ook al draagt het een reddingsvest. Ook voor kinderen zijn er vaststof reddingsvesten en automatische reddingsvesten. Op de speciale kinder reddingsvesten pagina van Dekker Watersport vind je alle informatie over de aanschaf van een veilig en goed reddingsvest voor kind.Persoonlijk reddingsvest advies

Voor iedere watersporter is er een goed passend reddingsvest! Wil je een reddingsvest kopen en wil je weten welk reddingsvest het meest geschikt voor jou is? Kom dan naar onze grote watersportwinkel in Zaandam. Bij Dekker Watersport hebben we altijd een groot assortiment automatische en vaststof reddingsvesten op voorraad. Je kunt altijd eerst passen voordat je een keuze maakt. Wij helpen je graag bij het kiezen van het juiste reddingsvest!