Alle assortimenten
Blogs Varen door Amsterdam: vanaf 2022 vignet verplicht
Vaarvignet_Amsterdam_vanaf_2022.jpg


Varen door Amsterdam: vanaf 2022 vaarvignet verplicht

Vaar je ook zo graag door de Amsterdamse grachten met je sloep of motorboot? Of ga je de Staande Mast route varen? Dan is het goed om te weten dat iedere boot die door de Amsterdamse wateren vaart, vanaf 2022 in het bezit moet zijn van een vignet. Het nieuwe vaarvignet is maximaal drie kalenderjaren geldig.


Voor welke boten geldt het vaarvignet?

De vignetplicht geldt voor alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybride motor.

Kano’s, kajaks en sup boards zonder motor hoeven dus geen vignet te hebben. Hetzelfde geldt voor opblaasbare boten zonder harde bodem. 


Waar in Amsterdam verplicht?

De vignetverplichting geldt voor het Amsterdamse binnenwater in alle stadsdelen. Dus ook op de volgende doorgaande vaarroutes:

- Kostverlorenvaart, onderdeel van de Staande Mastroute.

- Nieuwe Herengracht van de Amstel naar het IJ. Het IJ zelf is uitgezonderd, daar is geen vaarvignet voor nodig.


Chip

In het vaarvignet zit een chip. Zo kunnen de waterbeheerders zien waar en wanneer het druk is op het water. Als het nodig is, kan de gemeente maatregelen nemen om te zorgen voor een vlotte en veilige doorvaart. Dankzij het vaarvignet wordt het ook makkelijker om een verdwenen of gestolen boot op te sporen. 


Soorten vaarvignetten

Er zijn twee soorten vignetten: een Binnenhavengeldvignet (BHG-vignet) en een Doorvaartvignet.


1. BHG-vignet

Elke boot die vaart en ook afmeert in openbaar water moet een Binnenhavengeldvignet (BHG-vignet) hebben. Hiermee kun je dus varen én afmeren. Het soort vignet en de kosten hiervan hangen af van de grootte van je boot en de aandrijving. Dit vignet is 1 kalenderjaar geldig.

2. Doorvaartvignet

Wil je door Amsterdam varen en heb je geen BHG-vignet? Dan is een Doorvaartvignet vereist. Een Doorvaartvignet kost € 40,00 en is 3 kalenderjaren geldig. Je krijgt hier gratis ’24 uur afmeren’ bij.  Dit kun je activeren op een dag naar keuze. Wil je later nog een keer afmeren, dan kun je '24 uur afmeren’ kopen. Dit kost € 30,00.


Waar zijn de vaarvignetten te koop?

De vaarvignetten zijn te koop via deze link www.amsterdam.nl/varen of de VaarWater app.


Geen vignet, je riskeert een boete

Vaar je door het Amsterdamse binnenwater zonder Doorvaartvignet? Dan krijg je tot de zomer van 2022 een waarschuwing. Daarna kun je een boete van € 95, 00 krijgen.


Meer informatie over het vaarvignet voor Amsterdam

www.amsterdam.nl/varen of download de gratis VaarWater app