Alle assortimenten
Blogs Schaal van Beaufort voor watersporters

Windkracht voor watersporters

Voor watersporters is het weer heel belangrijk. Watersport en wind zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden! Of je nou zeilt in een zeilboot of vaart in een motorboot, voor je het water opgaat check je altijd de wind- en weersvoorspellingen! Voor het bepalen van de windkracht,  de snelheid van de wind, gebruikt het KNMI de Schaal van Beaufort. Maar hoe zit het nou eigenlijk met de schaal van Beaufort? We leggen het je uit. 


Het ontstaan van de Windschaal van Beaufort 

De schaal van Beaufort wordt gebruikt om de snelheid van de wind, de windkracht, aan te duiden. Een traumatische ervaring, waarbij Francis Beaufort uit Ierland als jonge officier bijna verdronk in de haven van Portsmouth, bracht hem tot de ontwikkeling en uitwerking van de windschaal in 1805. Hiervoor baseerde hij de windkracht op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon voeren bij een zwakke bries, storm of orkaan. Vervolgens werd de winddruk uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. De schaal geldt dus voor de druk van de wind. Dankzij de vondst van Francis Beaufort ontstond er orde in de wind chaos! Toch hanteerden zeelieden nog tot 1840 hun eigen aanduidingen voor de windkracht die van vader op zoon werden overgegeven. Toch duurde het nog tot 1873 voor die Windschaal van Beaufort internationaal aanvaard werd. Helaas heeft Francis Beaufort dat zelf niet meer meegemaakt hoe belangrijk zijn vond is geweest.


Uitleg over de Schaal van Beaufort voor watersporters

"Vandaag staat er windkracht 4" volgens het weerbericht. Maar wat betekent dat voor een watersporter? Een zeiler kan de zeilen hijsen, er staat namelijk een matige wind van 11 tot 16 knopen met een snelheid van 20 tot 28 km. Een rustige zeildag voor de boeg! Voorspelt het KNMI storm? Dat betekent een stormachtige windkracht 9 van 41 tot 47 knopen met snelheden van 75 tot 88 km per uur. Het KNMI geeft dan een waarschuwing uit in de vorm van een kleurcode. In het geval van een storm is dat code oranje. Dat betekent dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij er veel overlast is en kans op schade of letsel. Watersporters gaan dan niet het water op.


Windschaal van Beaufort in een tabel

In onderstaande tabel zie je de windkracht in de schaal van Beaufort met de bijbehorende windsnelheid, de windkracht in knopen en de benaming van het KNMI. Verder zie je ook wat voor invloed de windkracht heeft op het water door de hoogte van de golven. Deze decoratieve Windschaal van Beaufort kun je hier gratis downloaden en eventueel (laten) printen op ieder gewenst formaat. Lijst de Schaal van Beaufort tabel in en je hebt een stijlvol nautisch schilderij. Handig voor aan boord maar ook leuk voor thuis!
Zelf de windsnelheid meten met een windmeter

Ben je op zoek naar een windmeter voor op de boot? In het assortiment van Dekker Watersport vind je windmeters in allerlei soorten en maten voor de watersport.

Heb je vragen of wil je advies over de aanschaf van een windmeter? Kom dan naar onze grote watersportwinkel in Zaandam of mail ons via info@dekkerwatersport.nl