Alle assortimenten
Blogs FAQ: 10 vragen over automatische reddingsvesten
1. Wat is het voordeel van een automatisch reddingsvest?

Het grote voordeel van een automatisch reddingvest is het comfort en de bewegingsvrijheid. Een automatisch reddingvest wordt ook wel opblaasbaar reddingvest genoemd. Het reddingsvest wordt automatisch opgeblazen zodra het met water in aanraking komt. Dit gebeurt met behulp van een CO² patroon. De automatische reddingvesten in het assortiment van Dekker Watersport hebben allemaal een volautomatisch opblaasmechanisme: als het reddingvest met water in aanraking komt, wordt het direct automatisch opgeblazen. De smeltpil in het mechanisme wordt nat en zorgt ervoor dat de slagpin geactiveerd wordt. De slagpin doorboort het CO² patroon, het CO² dat vervolgens vrij komt blaast het reddingsvest op. 


2. Is een automatisch reddingsvest ook geschikt voor kinderen?

Automatische reddingvesten van Secumar zijn verkrijgbaar voor kinderen met een gewicht vanaf 15 kg en die van Spinlock vanaf 20 kg. Secumar maakt de automatische reddingsvesten voor kinderen zelfs met een dubbele laag in het drijflichaam (het deel wat opblaast). Zo kunnen kinderen evengoed lekker spelen en ravotten zonder dat het reddingsvest beschadigt. Kies voor een automatisch reddingsvest als kinderen op een leeftijd zijn dat je ze kunt uitleggen en ook begrijpen wat er gebeurd als ze in het water vallen met een opblaasbaar reddingvest aan. Wij adviseren om voor jonge kinderen te kiezen voor een vaststof reddingsvest. Kies je voor een automatisch reddingsvest voor je kind? Laat je kind er dan een keer mee in het water springen zodat het de werking kan ervaren. Doe dit uiteraard altijd onder begeleiding. Wanneer je een automatisch reddingsvest test, houdt er dan rekening mee dat je een nieuwe herlaadset op voorraad hebt! De smeltpil activeert het opblaasmechanisme waardoor het na het opblazen vervangen moet worden door een nieuwe smeltpilcapsule en patroon.

Het is belangrijk dat een reddingsvest goed past. Het gewicht is daarbij de leidraad. Twijfel je toch? Ga dan altijd reddingsvesten passen in de winkel.


3. Wat is het verschil tussen 150 Newton en 275 Newton?

Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt uitgedrukt in Newton. Een 150N automatisch reddingsvest heeft dus minder drijfvermogen dan een reddingsvest met een drijfvermogen met 275N. In de praktijk betekent dat, dat een 275N je sneller op de rug zal draaien als je in het water terecht komt. Een 150N reddingsvest is een goede keuze als je vaart met lichte (zomer)kleding. Vaar je met waterdichte zeilkleding of een droogpak, dan adviseren we je altijd te kiezen voor een 275 Newton reddingsvest


4. Wat is een harnas?

Een harnas is een extra versteviging in een automatisch reddingsvest. Hierdoor kun je het reddingsvest gebruiken in combinatie met een lifeline of veiligheidslein. Het reddingsvest heeft dan een D-ring waar een lifeline/veiligheidslijn aan vast gemaakt kan worden. Er zijn ook losse harnassen verkrijgbaar. Een geïntegreerd harnas is het veiligst.


5. Hoe moet ik mijn reddingsvest controleren?

Voor ieder gebruik van het reddingsvest dien je te controleren of het opblaasmechanisme goed vast zit. De smeltpil en CO² patronen zijn makkelijk te vervangen. Het is handig om altijd te zorgen voor reservepatronen aan boord, zo grijp je nooit mis. Losse herlaadsets met een nieuwe patroon en smeltpil voor alle automatische reddingsvesten zijn in onze webwinkel verkrijgbaar. Let op dat je voor jouw reddingsvest het juiste patroon kiest! Er zijn per merk namelijk verschillende systemen op de markt. Neem bij vragen of twijfel altijd contact met ons op via info@dekkerwatersport.nl


6. Hoe onderhoud ik mijn automatisch reddingsvest?

Bewaar je reddingsvest op een droge plaats. Hang het reddingsvest op zodat eventueel aanwezig vocht minder makkelijk bij de smelttablet kan komen. Als het CO² patroon verroest of doorboord is, moet het vervangen worden. Wij adviseren de smelttablet van het reddingvest voor ieder vaarseizoen te vervangen om spontaan opblazen van het vest te voorkomen. Controleer het reddingsvest ook goed aan het begin van het seizoen. Zit het CO² patroon goed vast? Sommige smeltpilcapsules zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum, let dan goed op deze datum. Smeltpillen en patronen zijn los verkrijgbaar in de winkel. Let op: haal altijd het CO² patroon eruit wanneer je de smeltpil gaat vervangen! Let goed op dat je het juiste CO² patroon terugplaatst. 


7. Hoe vouw ik mijn automatische reddingsvest goed op?

Het is belangrijk om een reddingsvest weer goed in te vouwen als het opgeblazen is geweest en weer voorzien is van een nieuwe smeltpilcapsule en nieuw CO² patroon. Volg de vouwranden die nog te zien zijn. Het is belangrijk dat het CO² patroon niet wordt ingevouwen, deze moet vrij blijven! Op YouTube vind je handige filmpjes van de merken waarop je kunt zien hoe je stap-voor-stap je reddingsvest kunt opvouwen.


8. Wanneer en waar kan ik mijn automatisch reddingsvest laten keuren? Wat zijn de kosten?

Het advies is per merk verschillend. Dit kan 12 maanden of 24 maanden zijn. Kijk hiervoor op de website van de fabrikant. Vanaf 10 jaar oud moet er afhankelijk van het merk ieder jaar of iedere twee jaar gekeurd worden door een erkend keuringsstation. Dekker Watersport kan de keuring van een automatisch reddingvest verzorgen. De kosten van een reddingsvestkeuring bedragen circa € 45,00. Dat is exclusief eventuele materiaalkosten. Neem voor meer informatie over de keuring van een automatisch reddingvest contact met ons op via info@dekkerwatersport.nl


9. Wanneer moet ik mijn automatische reddingsvest vervangen?

Een automatisch reddingsvest tussen de 10 en 15 jaar oud moet ieder jaar gekeurd worden. Na 15 jaar kan de veiligheidstoepassing van een automatisch reddingsvest niet meer gegarandeerd worden en moet een nieuw reddingsvest wordt aangeschaft. Als de keuring bij een Secumar reddingsvest goed verloopt laat een FSR-sticker de datum van de volgende keuring zien. 


10. Ik heb nog een oud reddingsvest liggen maar ik twijfel of ik deze nog veilig kan gebruiken. En nu?

Heb je nog een oud reddingsvest liggen en twijfel je of deze nog gebruikt kan worden? Neem dan altijd contact met ons op. In het geval van een automatisch reddingsvest kan het namelijk zijn dat materiaal poreus is geworden of dat losse herlaadsets niet meer leverbaar zijn omdat de modellen zijn veranderd. Als een automatisch reddingsvest lang niet gebruikt is, vervang dan altijd het CO² patroon en de smeltpil. Een automatisch reddingsvest ouder dan 10 jaar moet jaarlijks gekeurd worden maar adviseren wij om niet meer te gebruiken en weg te gooien. Een automatisch reddingsvest ouder dan 15 jaar moet altijd vervangen worden. Bij twijfel of vragen kun je altijd contact met ons opnemen via info@dekkerwatersport.nl

Wil je welk automatische reddingsvest het beste geschikt is voor jouw situatie? Wij geven je graag persoonlijk reddingsvest advies!


Naar de automatische reddingsvesten